11 Haziran 2015 Perşembe

ISO

   ISO, "Uluslararası Standartlık Örgütü" nün bir kısaltması olsa da, fotoğrafçılık terimi olarak DSLR makinelerin ışığa olan duyarlılığı olarak ifade edilir. Analog makinelerde filmin ışığa olan hasssasiyeti "ASA" veya "DIN" olarak belirtilirken, DSLR makinelerle birlikte gelen sensör teknolojisinde bu değerler ISO olarak karşımıza çıkmaktadır. Eskiden Analog makinelerde, her bir ISO değeri için yanımızda ayrı ayrı filmler (100-200-400-800) taşımak zorunda kalırken artık DSLR makineler ile tek tuşla ISO değerini ayarlayabiliyoruz.


ISO, Diyafram ve Enstantane ile birlikte Pozlama üçlüsünün sacayaklarından birisidir. DSLR makinelerde ISO değerleri 50 ila 102400 arasında değişebilmektedir. ISO hızı olarak da ifade edilen ISO değerlerinin fotoğrafa etkisini şu şekilde özatleyebiliriz:

1- ISO değeri arttıkça sensöre giren ışık artar, böylelikle daha yüksek enstantane değerleri ya da daha kısık diyafram değerleri (büyük f değerleri) kullanabiliriz. ISO'nun artmasının fotoğrafa negatif etkisi ise fotoğrafta gürültü veya gren dediğimiz istenmeyen noktalanmaların oluşmasıdır.

2- ISO hızının azalması ile sensöre daha az ışık düşeceğinden daha düşük enstantane veya daha açık diyafram (küçük f değerleri) kullanmamız gerekecektir.


Yukarıdaki fotoğrafı büyüterek incelediğimizde ISO 100 ile ISO 6400 arasındaki bariz gren farkını görebilirsiniz. Peki madem yüksek ISO değerleri, fotoğrafımızda böylesine bozulmalara yol açıyorken niye tercih edilir? Çünkü ışığın az olduğu, gece çekimleri ya da kapalı alan çekimlerinde eğer makineyi de sabitleme imkanımız yoksa ISO'nun imdada yetiştiğini görüyoruz. Örnek verecek olursak; gece gezmeye çıkmışsınız, yanınızda tripod yok ve anlık bir görüntüyü yakalamak istiyorsunuz, yüksek enstantane değerlerini kullanmanız gerekeceğinden ISO yu da yükseltmeniz gerekecektir.


Açık havada çekim yapacaksanız, en temiz (grensiz) görüntü için ISO'yu makinenizin izin verdiği en düşük değere almanız gerekir. Gece çekimlerinde ise flaş kullanmak istemiyor ve uzun pozlama da yapma gereği duymuyorsanız ISO'yu yükseltmeniz gerekecektir.

Pozlama üçgeninin diğer sacayakları Diyafram ve Enstantane yazılarımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder