2 Haziran 2015 Salı

Diyafram

   Bu yazımızda fotoğrafçılığın üç temel teriminden (Diyafram - Enstantane - ISO) biri olan "diyafram" dan bahsedeceğiz. Diyafram, teknik olarak objektif içinden geçen ışığın açıklığını-kısıklığını ayarlayan metal parçadır. Sadece ışık geçirgenliğini ayarlamakla kalmaz aynı zamanda netlik ve alan derinliğini de kontrol eder. 
Kaynak: photography.tutsplus.com/
İngilizce "Aperture" kelimesinin karşılığı olan diyafram "f" değeri ile ifade edilir. f değerinin fotoğrafa etkisini 2 maddede özetlersek:

1- f değeri küçüldükçe açıklık artar, kameraya daha fazla ışık girer, alan derinliği azalır, fotoğrafta ön plan net iken arka plan flulaşır.

2- f değeri büyüdükçe açıklık azalır, kameraya daha az ışık girer, alan derinliği artar, fotoğrafta ön plan ve arka plan birlikte netleşir.

Aşağıda, aynı karenin 4 ayrı f değerinde çekilmiş fotoğrafı bulunuyor:



Fotoğrafları incelediğimizde f değeri büyüdükçe arka planda kalan saat ve çiçeğin daha net hale geldiği görülmektedir. Aynı zamanda, diyafram açıklığının azalmasından dolayı kameraya daha az ışık girmekte ve bu da daha düşük enstantane değerlerine sebebiyet vermektedir. İlk kare saniyenin 13'te 1'i hızında çekilmişken son kare 1 saniyede çekilmiştir.

Fotoğraf makinenizde diyafram açıklığınızı kontrol etmeniz için "diyafram öncelikli" mod da çekim yapmanız gerekiyor. Bu mod Canon makinelerde Av ile gösterilirken Nikon makinelerde A ile gösterilmekte. Tabii şunu eklemede fayda var; "manuel" modda da diyafram ayarını yapabilirsiniz. 

Farklı fotoğrafçılık dalları için, istisnalar dışında genelde aynı f değerleri ile çalışılır. Mesela portre ve makro fotoğrafçılık alanında, arka planın öldürülmesi istendiğinden düşük f değerleri ile çalışılır. Manzara fotoğrafçılığında geniş alanda netlik istendiği için kısık diyaframda yani büyük f değerlerinde çalışılır. 

Kaynak: wikimedia.org
Son olarak lensler üzerinde yazılı f değerlerinin ne ifade ettiğine bakalım. Örnek olarak Canon'un kit lensi olan 18-55mm f/3.5-5.6 lensini ele alalım:

Burada f/3.5 değeri en küçük odak uzaklığındaki (18mm) en küçük f değerini ifade ederken

f/5.6 değeri en büyük odak uzaklığındaki (55mm) en küçük f değerini ifade eder.

Pozlama üçgeninin diğer sacayakları ISO ve Enstantane yazılarımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder