17 Haziran 2015 Çarşamba

Enstantane

   ISO ve Diyafram ile birlikte pozlama üçlüsünü tamamlayan Enstantane (perde hızı ya da obtüratör hızı da denilebilir), deklanşöre basıldığı andan itibaren DSLR makinemizdeki sensör üzerine ne kadar süre ışık düşeceğini ifade eden terimdir. Saniyenin katları olarak gösterilir. 30 sn ile 1/8000 sn arasında değişen değerleri alır.
Kaynak: flickr/sparktography
Aslında enstantaneyi fotoğraf çekme hızı olarak da ifade edebiliriz. Eğer hareketli bir nesneyi fotoğraflamak istiyorsak o fotoğrafın çok hızlı bir şekilde çekilmesi gerekmektedir. Bundan dolayı fotoğrafın, yüksek enstantane değerleri ile yani saniyenin 1000'de biri 800'de biri gibi çok hızlı ve anlık değerlerle çekilmesi gerekir. Tıpkı yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi. İşte bu tür bir pozlamaya az ya da kısa pozlama diyoruz. Kısa pozlamanın kullanım alanlarına, yüksek hızlı nesneleri (mesela yarış arabası vb.) içeren etkinlikler ile spor müsabakalarını örnek verebiliriz.

Kaynak: flickr/tevfikteo
Eğer enstantanemizi düşük tutarsak, başka bir deyişle ışığın sensör üzerine düşme süresini uzun tutarsak yukarıdaki çalışma gibi muhteşem kareler elde edebiliriz. Fotoğrafta arabalar görünmese de lambalarının bıraktığı ışık izi bir çizgi halinde görülebiliyor. Yukarıdaki fotoğraf 30 saniye enstantane değeri ile çekilmiş. Bu tür bir pozlamaya da çok ya da uzun pozlama diyoruz. Uzun pozlama çalışmalarına yukarıdaki fotoğraftaki gibi trafik ışıklarının ahengini örnek verebileceğimiz gibi ipeksi şelale görünümlerini ve  bulb modunda (sonsuz) çekilmiş yıldız fotoğraflarını da örnek gösterebiliriz.

Enstantane değerlerinin fotoğrafa etkisini özetlersek:

1- Enstantane hızı düştükçe, ışığın sensöre düşme süresi uzar, fotoğrafa daha fazla ışık alınmış olur, böylelikle daha düşük ISO veya daha kısık diyafram (büyük f değerleri) seçilebilir.

2- Enstantane hızı arttıkça, ışığın sensöre düşme süresi kısalır, fotoğrafa daha az ışık alınmış olur, böylelikle daha yüksek ISO veya daha açık diyafram (küçük f değerleri) seçilmesi gerekecektir.

Çekeceğimiz fotoğrafta hareketi kontrol etmek istiyorsak makinemizi enstantane öncelikli moda almamız gerekmektedir. Bu mod, Canon makinelerde Tv ile, Nikon makinelerde S ile gösterilir.

Kaynak: petapixel.com
Son olarak yukarıdaki fotoğrafta, 10.000 fps'lik aşırı yavaşlatılmış bir görüntü ile tespit edilen, perde açıklığını ve enstantane değerlerini görebiliyorsunuz.

Pozlama üçgeninin diğer sacayakları Diyafram ve ISO yazılarımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder