27 Mayıs 2015 Çarşamba

Panorama Fotoğraf Çekimi

   Herhangi bir alanın geniş açı ile görünümüne panorama denir. Panoramik fotoğraf ise yan yana veya alt alta çekilmiş fotoğrafların sıralı şekilde birleştirilmesi ile oluşturulan fotoğraftır. Şimdilerde panoramik fotoğraf çekme özelliği hemen hemen her cep telefonu kamerasına eklense de, biz bu yazımızda profesyonel anlamda "panoramik fotoğraf nasıl çekilir ve nasıl birleştirilir" sorularına cevap vereceğiz.

Göreme Panorama

İlk olarak panorama çekim tekniklerini ve fotoğrafları çekerken nelere dikkat edeceğimizi ele alalım:

1- Çekimleri mutlaka tripodla çekmeniz gerekecektir. Elde çektiğiniz takdirde, fotoğraflarınızı düz bir çizgide çekmeniz çok zor olacağından birleştirmede sıkıntılar yaşayacaksınız.

2- Gündüz veya gece çekimi farketmez, tripodla çekim yapıyorsanız fotoğraf makinenizin "titreşim engelleme" modunu kapalı konuma getirmelisiniz. Getirmediğiniz durumlarda "titreşim engellleme" modu görevinin tersine çalışarak fotoğrafta daha fazla titreşime sebep olacaktır.

3- Fotoğraflarınızı yataydan ziyade dikey olarak çekin. Bu durumda panoramik görüntünüz için daha fazla kare çekmeniz gerekecek ama fotoğraflarınızın kenarlarındaki bozulmayı minimum seviyeye indirmiş olacaksınız.
Dikey çekim yapın
4- Makinenizdeki beyaz ayarını Cloudy (Bulutlu) yapın. Beyaz ayarını otomatikte bırakırsanız, makineniz çektiğiniz her fotoğraf için ayrı beyaz ayarı yapacağından birleştirmede renk ve ışık uyumsuzlukları ile karşılaşabilirsiniz.

5- Poz ayarı için çekeceğiniz ilk karede yarım deklanşöre basarak f ve enstantane değerlerini bir yere not edin. Sonrasında manuel kipe geçerek fotoğraflarınızı bu değerlerde çekin. Tüm fotoğraflarınız için aynı pozlama değerlerinde çekim yaptığınızdan emin olun.

6- İlk karenizde otomatik olarak odaklama yaptıktan sonra manuel odaklamaya geçin. Sonraki kareleri manuel odaklamada çekin. Böylelikle makineniz her kare için ayrı ayrı odaklama yapmaya çalışmayacaktır.

7- Çekimlerinizi hızlı bitirmeye bakın. Fazla beklediğinizde gökyüzündeki hareketler değişeceğinden, bu durum fotoğraflarınızda bozulmaya yol açacaktır.

8- Her bir kare diğer karenin % 20 ile % 25 ini kapsıyor olmalıdır. Yani, birleştirme yazılımının birleştirme işlemini yapabilmesi için her bir karenin neredeyse çeyreği diğer karenin çeyreği ile aynı olmalıdır.

9- Çekimlerinizi kablolu veya kablosuz tetikleyici ile onlar yoksa makinenizin zamanlayıcı özelliğini kullanarak yapın. Bu, el ile deklanşöre bastığınızda olası titremeleri önlemek içindir.

10- Fotoğralarınızı bilgisayara attığınızda ilk ve son fotoğrafı kolay bulmanız için ilk ve son fotoğrafı çekerken el ya da parmağınızı makinenin önüne koyabilirsiniz.

Şimdi de son ve en kolay aşamaya geçelim, yani fotoğrafları birleştirmeye. Piyasada bu işle ilgili çeşitli yazılımlar bulunsa da biz burada Photoshop CS 6 'da yapacağımız birleştirme işlemini ele alacağız. Photoshop son sürümleri ile bu işi çok pratik hale getirmiş durumda. Tek yapmamız gereken şu adımları izlemek: File > Automate > Photomerge .

Photoshop CS 6'da Panorama Birleştirme

Bundan sonra çektiğimiz fotoğrafları sırayla seçiyoruz ve arkamıza yaslanıyoruz. Photoshop saniyeler içinde panoramayı oluşturuyor. Geriye kalan tek şey ise fotoğrafı kırpmak oluyor.

Kaynak: Scott Kelby, Dijital Fotoğrafçının El Kitabı 1. Cilt

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder