11 Şubat 2016 Perşembe

Yedigöller: Sonbahar'ın Sizinle Konuştuğu Yer

   Gezi-Foto bölümümüzün ilk yazısının konusu, eşsiz doğasıyla bize muhteşem bir seyir zevki yaşatan Yedigöller'e yapmış olduğumuz gezi. Bundan sonra bu bölümde yaptığımız gezilerden notları ve fotoğrafları paylaşmaya devam edeceğiz. 2015 Kasımının son haftasında ziyaret ettiğimiz Yedigöller Milli Parkı, sonbaharda gidilip-gezilip-fotoğraf çekilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor. En iyi ziyaret tarihleri de Ekim'in son haftası ile Kasım'ın ilk haftası olarak biliniyor. Bu tarihleri geçirecek olursanız (bizim gibi) ağaçlarda pek yaprak kalmadığını göreceksiniz. Ancak zemin ve göllerin üzerinde bir yaprak denizi olacaktır. Bu da size ayrı bir seyir zevki verecek. 

   Yedigöller'e Bolu merkezden Yedigöller tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Biz bu yolu tercih ettik. Sebebi ise, eskiden stabilize olan yolun 2015 Kasım itibari ile asfaltlanmış olması. Ayrıca alternatif olarak Mengen üzerinden de milli parka ulaşım mümkün. Bolu merkezden Yedigöller yaklaşık 45 km, bol virajlı bir yol olduğu için uzun sürebiliyor. Yalnız yol üzerinde haşlanmış mısır ve patates satan teyzeye de uğramanızı ve bu lezzetleri es geçmemenizi tavsiye ediyoruz. 

Yeni yapılan asfalt yol
   Milli parka ulaşmadan Kapankaya seyir terasına uğramayı da ihmal etmeyin. Tabelası biraz küçük ama dikkat ederseniz kaçırmazsınız. Buradan merdivenlerle bir tepeye çıkılıyor ve tepede bulunan gözetleme kulesinden görülen manzara aynen aşağıdaki gibi:

Kapankaya Seyir Terasından Yedigöller manzarası
   Seyir terasından manzaramızı seyredip fotoğraflarımızı da çektikten sonra milli park girişine doğru yolumuza devam ediyoruz. Milli parka giriş ücretli. Giriş kısmında otoparklar mevcut. Rahat rahat gezip bol bol fotoğraf çekmek istiyorsanız, tavsiyemiz; aracınızı girişteki otoparklardan birine park edip geri kalan yolunuza yaya olarak devam etmeniz. Hele bir de bizim gibi sezonunda ve hafta sonu giderseniz müthiş bir araba trafiği ile karşı karşıya kalacağınızdan ötürü en iyisi aracınızı burada bırakıp yola yaya devam etmek. Bundan sonraki yolculuğunuzda muhteşem sonbahar manzaraları sizi bekliyor. Sırasıyla gölleri göreceksiniz. Buradan itibaren bol bol fotoğraf çekmeye başlayın. İşte sizlere birkaç örnek:

İncegöl
İncegöl
Nazlıgöl
   Nazlıgölü geçtikten sonra patika yolu takip ettiğinizde muhteşem bir şelale sizi karşılıyor. Buradan da çok güzel kareler elde edebilirsiniz. Eğer yanınınzda bir ND ya da polarize filtre ve tripod varsa aşağıdaki gibi bir fotoğraf elde edebilirsiniz:

Şelale
   Aşağılara doğru ilerledikçe kalabalığın arttığını görüyorsunuz. Özellikle Büyükgöl ve Deringölün etrafında kamp için çadırını kuranları göreceksiniz. Burada çekeceğiniz fotoğraflar da ilgi çekici olabilir. Yalnız Büyükgölün yanında bulunan yeme-içme tesisi ve etrafında kümelenmiş mangalcılar çok kalabalık bir görüntü oluşturuyor. Bunda haftasonu olmasının ve asfalt yolun etkisi büyük. Ziyaretçi sayısı fazla, muazzam bir kalabalık var. Tam bir kare yakaladım derken kadrajınıza birinin girip fotoğrafı bozması an meselesi. Özellikle tuvalet kuyrukları uzadıkça uzuyor. Bu yüzden daha iyi kareler elde etmek için haftaiçi erken saatler tercih edilirse daha iyi olur.

Deringöl
Büyükgöl
   Sonuç olarak Yedigöller muhteşem doğasıyla özellikle de sonbaharda görülmesi gereken bir yer. Manzara ve doğa fotoğrafçılığına düşkünseniz mutlaka gitmenizi tavsiye diyoruz. Bir dahaki gezi-foto yazımızda görüşmek dileğiyle...

Veda ederken...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder