28 Ekim 2015 Çarşamba

Uzun Pozlama

   Uzun pozlama enstantane hızının düşük tutulduğu ve fotoğrafta gözle görülemeyecek efektlerin oluştuğu bir fotoğraf çekim tekniğidir. Bu tekniği size anlatırken teknik terimler yerine daha anlaşılabilir bir anlatım kullanacağız:

Uzun pozlama bir çok alanda kullanılmasına rağmen en fazla gece fotoğraflarında ön plana çıkar. Geceleyin cisimler üzerine düşen ışık yetersizdir. Yetersiz ışıkta da fotoğraf olmaz. Uzun pozlama tekniğinde enstantane değeri düşük tutularak (1/15 ve daha düşük hızlar) cisimler üzerine daha fazla ışık toplanması sağlanır. Ve böylece insan gözü ile göremeyeceğimiz muhteşem kareler elde etmeye başlarsınız.
Fotoğraf: Sebastian Fransson
Mesal yukaridaki fotoğraf 15 saniye pozlanarak çekilmiş. Bu da 15 saniye boyunca oluşan ışık hareketleri tek bi karede toplanmış demek. Bu yüzden arabaları değil ama bıraktıkları ışığı fotoğrafta görebiliyoruz.

Uzun pozlamanın kullanım alanları oldukça geniş. Sahilde yapmış olduğunuz bir çekimde deniz suyuna sis efekti veren teknik, uzun pozlama olduğu gibi ipeksi şelale görünümlerini oluşturan teknik de yine bu teknik. Araç ışıklarının olşturduğu ince çizgileri de bu teknik sayesinde görebiliyoruz. Yıldız fotoğrafçılığı ile ışıkla boyama fotoğraflarını da bu teknik içine dahil edebiliriz. Bir de fotoğrafa hareket katmak istiyorsak bu teknikten faydalanabiliriz tıpkı aşağıdaki fotoğraf gibi.

Fotoğraf: Joel
Peki böyle fotoğraflara sahip olmak için sadece enstantane hızını düşürmek yeterli olacak mı? Tabiki hayır. Uzun pozlamanın da kendine has kuralları var. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Tripod mutlaka kullanılmalı yoksa bulanık bir görüntü elde ederiz.

2- Fotoğrafta titreşimi engellemek için uzaktan kumanda kullanılmalı ya da saniyeli çekim modunda çekim yapılmalıdır. Tripodlu çekimlerde makinenin titreşim önleyici özelliğinin devre dışı bırakılması fayda sağlayacaktır.

3- ISO'nun mümkün olduğunca düşük, diyaframın da kısık (yüksek f değerleri 8-11-16 vb.) olmasına özen gösterin.

4- Fotoğrafı çektikten sonra üzerindeki düzenlemeleri daha kolay yapabilmek için RAW çekin. (Sadece bu teknik için değil bütün fotoğraflarınızı RAW çekin.)

5- En iyi kareyi yakalamak için farklı enstantane değerlerinde bol bol çekim yapın.

6- Gece çekimlerinde otomatik odaklamada sorun yaşayabilirsiniz. Görüntüyü yakınlaştırarak manuel focus ile netleme yapın.

7- Tıpkı aşağıdaki gibi çarpıcı manzara fotoğraflarında uzun pozlama etkisini oluşturmak için gündoğumu ve günbatımının mükemmel ışığından faydalanın.

Fotoğraf: Anto Camacho
Fotoğraf: Jean-Paul Mission

Peki uzun pozlama sadece gece mi çekilir? Hayır. Gündüz çekimlerinde de uzun pozlama tekniğinden yararlanabilirsiniz ancak bir şartla. O da bir ND filtreye sahip olmak. Gündüz gün ışığı , düşük enstantanelerde fotoğraf üzerinde patlama yapar, bu ışığı kırmak için ND filtre kullanmanız gerekecek. ND filtreniz yok ise polarize filtre ile de çok düşük enstantane olmamak şartı ile gündüz uzun pozlama çekimleri yapabilirsiniz. Tıpkı benim Antalya'nın eşsiz doğa güzelliklerinden olan Manavgat, Kurşunlu ve Düden şelalelerini polarize filtre ile fotoğrafladığım gibi siz de böyle kareler elde edebilirsiniz.

f/22 - 1/3 sn. - ISO 100 - 18 mm

f/20 - 0,6 sn - ISO 100 - 18 mm

f/5 - 1/10 sn - ISO 100 - 18mm
Son olarak, size ilham verecek, Flickr'dan derlediğimiz uzun pozlama çalışmaları ile bu bahsi burada kapatalım.

Fotoğraf: Dave Holder

Fotoğraf: Fabrizio Greco

Fotoğraf: Jordi Sureda

Fotoğraf: Mr_Samson

Fotoğraf: Phil Ure



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder