13 Mayıs 2015 Çarşamba

RAW İşleme

   RAW dosya formatı dijital fotoğraf makinelerinde sensör üzerine düşen görüntünün, dijital işlemci tarafından fotoğrafa dönüştürülmesi ve bu esnada sensörden gelen sayısal verilerin doğrudan belleğe yazılmasıyla oluşturulan bir format biçimidir. Yani fotoğrafın ham halidir. Çokça bildiğimiz JPEG formatı ise dijital makinenin RAW format üzerinde çeşitli otomatik ayarlar yaparak sıkıştırması sonucu ortaya çıkan formattır. RAW formatı, üzerinde herhangi bir işlem yapılmadığından boyutu büyüktür. Örnek verecek olursak 14 mp bir makinede, RAW dosyanın boyutu 20-25 mb boyutlarına varabilir. Fotoğrafları RAW çekmeniz her zaman yararınızadır, çünkü sonrasında üzerinde oynamaları rahatlıkla yapabilirsiniz. JPEG formatında ise bu daha sınırlıdır. Şimdi JPEG bir fotoğraf ile RAW çekilmiş ve sonrasında işlenmiş bir fotoğraf arasındaki kalite farkını görelim:

Fotoğraf  makinesinin otomatik ayar yaptığı JPEG formatı
RAW çekilen ve sonrasında Photosop'da işlenmiş fotoğraf
Evet, arada bariz fark olduğu görülüyor. RAW formatı farklı DSLR makinelere göre uzantısı değişiyor. Dosyalar Canon'larda .cr2 .crw uzantısı iken Nikon'larda .nef .nrw şeklinde gösteriliyor. RAW dosyaları işlemek için birçok program mevcut. Biz burada en çok kullanılanı yani Photoshop'un Camera RAW eklentisinin ele alacağız. Camera RAW, Photoshop'u yüklediğinizde otomatik olarak yükleniyor. Güncellemelerini de şu linkten takip edebilirsiniz.

Camera RAW Eklentisi
Peki Camera RAW'da neler yapabiliyoruz, şimdi de ona bakalım. İlk olarak Basic ekranında şu ayarları yapabiliyoruz:

White Balance (Beyaz Ayarı): Işık kaynağının seçilerek, fotoğraf için otomatik sıcaklık ve renk ayarının yapıldığı kısım.
Temperature (Sıcaklık):  Soğuk ve sıcak renk aralığının seçildiği kısım.
Tint (Renk): Sıcaklığa göre farklı renk skalasının bulunduğu kısım.
Exposure (Pozlama): Fotoğrafta pozlamanın yani parlaklık ve koyuluğun ayarlandığı kısım.
Contrast (Kontrast): Renklerin kontrastının yani doygunluğunun ayarlandığı kısım. Bir başka deyişle beyazları daha beyaz siyahları daha siyah yapan kısım.
Highlights (Parlak Alanlar): Fotoğrafta parlak olan bölgelerin (daha çok gökyüzü gibi) parlaklığının ayarlandığı kısım.
Shadows (Gölgeler): Fotoğrafta gölgede kalan bölgelerin  parlaklığının ayarlandığı kısım.
Whites (Beyaz) ve Blacks (Siyah): Beyaz ve Siyah bölgelerin parlaklık-koyuluk ayarının yapıldığı kısım.
Clarity (Berraklık): Fotoğrafa netlik, berraklık ve biraz da parlamanın verildiği kısım.
Vibrance (Renk Doygunluğu) : Renk doygunluğunu soft olarak yani daha yumuşak arttıran kısım. Eğer doygunluk vereceksiniz Saturation dan ziyade bu kısımdan vermenizi tavsiye ederim.
Saturation (Renk Doygunluğu) : Renk doygunluğunu daha keskin olarak arttıran kısım.


İkinci olarak Detail bölümünden bahsedeceğiz:
Sharpening kısmından netleştirme işlemini yapabiliyoruz. Tavsiyem fotoğrafta yakınlaştırma yaparak keskinleştirme işlemi yapmanız. Böylece farkı daha rahat görebilirsiniz. Maskeleme yaparken Alt tuşuna basılı tutmanız sizin için kolaylık olacaktır. Alt tuşunu diğer ayarlamalarda da kullanabilirsiniz. Noise Reduction fotğrafta oluşan gürültünün azaltıldığı bölümdür. Benim tasiyem Luminance değerini 50 civarında tutmanızdır.


Lens Corrections bölümü fotoğrafı çektiğiniz objektife göre fotoğraftaki bombe vb. bozulmaların düzeltildiği bölüm olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca fx simgesinin olduğu Effects kısmı ile beraber bu bölümde de Vignetting  yani köşeleri karartma olayını yapabiliyorsunuz.

Bunlardan başka olarak Tone Curve, HSL/Grayscale, Split Toning ve Camera Calibration kısımlarından çeşitli renk düzenlemelerini yapabiliyorsunuz.


Son olarak benim en çok kullandığım Adjustment Brush ve Graduated Filter den bahsedelim. Bu iki bölüm lokal iyileştirmelerin yapıldığı bölüm. Adjustment Brush ile istediğiniz renk,kontrast vb. ayarları seçerek istediğiniz bölgeye istediğiniz büyüklükte fırça ile düzenleme yapabiliyorsunuz. Graduated Filter ise yine aynı düzenlemeleri kademeli bir şekilde yapıyor. Daha çok gökyüzünün belirginleştirilmesinde kullanılıyor. Yine üst sekmede bulunan Crop ve Straighten Tools ile fotoğrafınızda kırpma ve açı ile döndürme ayarlarını yapabiliyorsunuz.

Siz siz olun fotoğraflarınızı her zaman RAW çekin, böylelikle sonradan düzenleme ile ortaya seyir zevki yüksek kaliteli fotoğraflar çıkarabilirsiniz. Şimdi sizi Youtube'dan bulduğum bir RAW işleme videosuyla başbaşa bırakıyorum:


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder